Poznajmy się

Instrukcja udostepniania Onedrive

Udostępnianie

1.Aby udostępnić istniejący wybrany plik lub folder w usłudze Microsoft365, należy otworzyć aplikację Onedrive

 

2. Następnie należy zamieścić wybrany plik lub folder klikając ikonkę „Przekaż”. Wybieramy plik który chcemy przesłać, a po jego załadowaniu klikamy ikonę udostępniania.

3. Pojawi się okienko w którym wybieramy sposób w jaki chcemy udostępnić plik w zależności od potrzeb. Domyślnie wyświetla się opcja „Każda osoba dysponująca linkiem może edytować”. Jest to mniej bezpieczna opcja w przypadku wrażliwych danych. Należy kliknąć powyższą opcję aby rozwinąć pozostałe opcje udostępniania i wybrać najbardziej odpowiednią dla danej sytuacji. Można także zdecydować czy osoba lub osoby którym udostępnimy zasób mogą go edytować, pobierać itp. należy w każdym przypadku zapoznać się z dostępnymi opcjami, aby przypadkiem nie udostępnić pliku osobom niepowołanym.

4. Po zdefiniowaniu parametrów klikamy niebieski przycisk „Zastosuj„, w kolejnym kroku

5. W przypadku jeżeli chcemy udostępnić plik konkretnej osobie, zaczynamy wpisywać nazwę użytkownika i klikamy „Wyślij

 

 

 

6. Po poprawnym udostępnieniu pojawi się poniższy komunikat, a plik po chwili zmieni status z „Prywatny” na „Udostępniony”.

 

Wyłączenie udostępniania

1. Jeżeli przez pomyłkę udostępniliśmy plik lub chcemy wyłączyć jego udostępnianie np. w celu zaprzestania modyfikacji przez użytkownika, któremu został udostępniony plik, należny kliknąć trzy kropki przy danym pliku i wybrać opcję „Zarządzaj dostępem”

 

 

2. W następnym kroku modyfikujemy dostęp. Możemy całkowicie wyłączyć udostępnianie klikając „Zatrzymaj udostępnianie” lub usunąć link, lub w polu „Ten link działa dla” krzyżykiem usunąć wybrane osoby.

 

 

 

 

 

 

3. Jeżeli dostęp został całkowicie wycofany, na ekranie po odświeżeniu strony przy danym pliku status „Udostępniony” zmieni się na „Prywatny

Na skróty

Partnerzy Uczelni: