
Dietetyka
studia licencjackie
Poziom studiów: studia pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne/niestacjonarne
Profil studiów: praktyczny
Oferowane moduły: Poradnictwo dietetyczne
Żywienie w sporcie
Instytut prowadzący kierunek: Instytut Nauk o Zdrowiu
Tytuł zawodowy po ukończeniu studiów: licencjat
Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski i zdrowie publiczne. Podstawowym celem kształcenia na kierunku jest nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, przygotowanie do pracy w poradniach dietetycznych i do współpracy z lekarzem oraz pielęgniarką w zakresie planowania żywienia. Ważnym elementem kształcenia jest nabycie umiejętności obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia.
W ramach programu studiów na kierunku Dietetyka student może realizować jeden z dwóch modułów kształcenia:
Poradnictwo dietetyczne
Moduł pozwala studentom zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu doradztwa żywieniowego, dietoprofilaktyki, diety w stanach chorobowych, zdrowego żywienia dorosłych i dzieci, kompleksowej opieki dietetycznej, tworzenia indywidualnych planów żywieniowych. Celem tej specjalności jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego udzielania porad żywieniowo – dietetycznych,
Żywienie w sporcie
Moduł Żywienie w sporcie oferuje studentom, poza szerokim spectrum przedmiotów specjalnościowych, także zdobycie wiedzy i doświadczenia związanego z profilaktyką żywieniową osób uprawiających sport zarówno amatorsko, jak i wyczynowo, a także miłośników klubów fitness, siłowni, gabinetów odnowy biologicznej, itp.
Wybrane przedmioty podczas studiów:
- Anatomia człowieka
- Mikrobiologia żywności z elementami parazytologii
- Podstawy farmakologii i farmakoterapii
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Analiza i ocena jakości żywności
- Żywienie wybranych grup ludności
oraz w zależności od wybranego modułu:
* Poradnictwo dietetyczne:
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Dietetyka gerontologiczna
- Choroby dietozależne
* Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej:
- Medycyna sportowa
- Dozwolone i niedozwolone środki ergogeniczne w sporcie
- Żywienie w sporcie
Sylwetka absolwenta:
Absolwent po ukończeniu studiów pierwszego stopnia posiada podstawową wiedzę
z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do:
– planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
– planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie
z obowiązującą klasyfikacją,
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
– zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym,
– oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
– kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych
Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
– oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
– organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego
do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
– prowadzenia edukacji żywieniowej.
Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia absolwent może być zatrudniony w:
– placówkach medycznych,
– międzynarodowych koncernach związanych z branżą spożywczą, żywieniem, odżywianiem,
– gabinetach medycyny estetycznej,
– firmach cateringowych – zatrudnienie w szpitalu,
– firmach oferujących otworzenie poradni dietetycznej na zasadzie franchising,
– ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, agroturystyce,
– ośrodkach sportu i rekreacji jako specjalista przygotowujący programy dietetyczne dla osób
rekreacyjne uprawiających sport,
– w poradniach dietetycznych do planowania programów dietetycznych dla osób dążących
do zmniejszenia masy ciała, zarówno aktywnych fizycznie jak i o siedzącym trybie życia,
– w poradniach sportowych jako doradca żywieniowy w okresie przygotowawczym
do zawodów sportowych, w czasie ich trwania, jak również w okresie odnowy biologicznej
i czasie między zawodami sportowymi.
Wymagania rekrutacyjne:
Nowa matura i stara matura: liczba punktów uzyskanych z egzaminu z biologii oraz z dowolnie wybranego przez kandydata przedmiotu zdawanego na egzaminie pisemnym.
Postępowanie kwalifikacyjne, dla kandydatów ubiegających się o przyjęcie na kierunek Dietetyka, obejmuje także: ocenę stanu zdrowia – zdolność do podjęcia studiów, potwierdzoną zaświadczeniem lekarskim, wydanym przez lekarza medycyny pracy.